Definitii - Acreditiv necomercial, Acreditiv REVOLVING, Acreditiv stand-by, Act, Act aditional, Act constitutiv, Actionar inregistrat, Actionar principal, Actionariat, Actiune

Acreditiv necomercial
Acreditiv in cuprinsul caruia nu este indicat un obiect comercial anume. In practica, se intilneste sub urmatoarele forme:
a)Scrisoarea de credit (simpla sau circular), are ca scop punerea neconditionata la dispozitia beneficiarului a unor sume de bani de care acestia au nevoie intr-o calatorie sau misiune in tara sau strainatate. Se elibereaza in schimbul unui commission perceput de banca emitenta.
b)Acreditiv simplu - este un Document bancar, care cuprinde dispozitia data de o banca, din ordinal unui client catre un correspondent al sau, din tara sau strainatate, de a plate unui beneficiar o anumita suma de bani.

Acreditiv REVOLVING
Acreditiv care se foloseste la unele livrari de proportii mai mari, esaloane in timp. De exemplu: livrarile sezoniere de produse agricole sau livrarile de materii prime care se efectueaza in transe. Acesta se deschide numai pentru contravaloarea unei transe din comanda, cu autorizare pentru banca prin care se avizeaza acreditivului de a-lb reactiva in mod automat pina la concurenta valorii integrale a comenzii, pe masura epuizarii transelor anterioare si in limita termenului de valabilitate, ambele indicate in mod expres la deschiderea acreditivului.  Daca marfa nu se expediaza in termenul stabilit, transa expirata nu va mai putea fi utilizata, urmind sa se execute in transele viitoare, fiacre in termenul stability. Este avantajos pentru comparator, atunci cind tranzactia este de valoare ridicata, iar livrarile se efectueaza in transele de catre vanzator.

Acreditiv stand-by

Acreditiv sub forma unor instrumente de garantare a platilor de catre beneficiar, prin care acesta intocmeste la banca o cerere de plata pentru ca banca sa efectueze plata.

Act
Document emis de o persoana fizica sau juridica, prin care se atesta un fapt, un drept, o obligatie.

Act aditional
Conventie incheiata intre doua parti contractante prin care se modifica, se restrange sau se completeaza un contract preexistent.

Act constitutiv
Document prin care se stabileste cadrul legal in care va functiona o persoana juridica.
Actionar
Detinator al unei actiuni reprezentind o fractiune din capitalul unei societati.

Actionar inregistrat
Detinator de actiuni comune sau preferentiale, care este inregistrat ca actionar in registrul actionarilor unei corporatii, la o anumita data. Dividendele si alte distribuiri sunt facute numai actionarilor inregistrati la data inregistrarii (data de referinta).

Actionar principal
Actionar care detine un procent semnificativ din actiunile unei corporatii. In Statele Unite, conform regulilor SEC, un actionar principal trebuie sa detina cel putin 10% din actiunile cu drept de vot ale unei companii. Adesea, dar nu obligatoriu, acesti actionari fac parte din consiliul de administratie al companiei si, conform regulilor SEC, sunt considerati insideri, astfel ca ei trebuie sa raporteze tranzactiile de cumparare si de vanzare pe care le fac cu actiunile companiei si sa respecte regulile privind regimul informatiilor privilegiate.

Actionariat
Totalitatea actionarilor existenti intr-o scrisoare pe actiuni care au ca sarcina rezolvarea tuturor problemelor de interes comun privind activitatea eficienta a societatii.

Actiune
Hirtie de valoare negociabila la bursa, dovedind participarea detinatorului la capitalul care a emis titlul si pe baza careia detinatorul primeste o parte corespunzatoare din beneficiul acestei societati (sau suporta o parte din pierdere). Reprezinta o parte din capitalul societatii. Actionarii nu raspund de pasivul social decit in limita aportului la capital.


 
Fanion
In analiza tehnica, model grafic aproximativ triunghiular al pretului unei actiuni, cu varful orientat spre dreapta. Fanioanele nu indica un trend clar deoarece actiunea poate creste sau scadea chiar in apropierea varfului.
 
 
Articole
Codul fiscal
In prezentul Cod fiscal, intrat in vigoare la 1 ianuarie 2007, au fost incluse m...
Codul de procedura fiscala
Titlul I Dispozitii generale      Cap. I   &n...
Definitii - Fanion, FED, Fenom...
FanionIn analiza tehnica, model grafic aproximativ triunghiular al pretului unei...
Definitii - Broker de ring, Br...
Broker de ring In Statele Unite, persoana fizica membra a unei burse futures car...
Definitii - Curbe de indiferen...
Curbe de indiferentaReprezinta totalitatea nivelurilor de satisfactie resimtite ...
Definitii - Dare de seama, Dat...
Dare de seamaLucrare de sinteza, cuprinzind un sistem unitar de indici si indica...
Definitii - Decont, Decontare,...
DecontDocument prin care o persoana justifica o anumita cheltuiala catre o perso...
Definitii - Baza puternica, B...
Baza puternica Diferenta relativ mica intre pretul de pe piata cash (spot) si ce...
Definitii - Abatere, Abaterea...
Abatere Din punct de vedere al marketing-ului, diferenta intre calitatea reala a...
Definitii - Emisiune noua, Emi...
Emisiune noua(1) Actiune sau obligatiune autorizata, dar neemisa anterior, care ...