Definitii - Banca universala, Bancher, Bancnota, Bancomat, Bancruta, Bancruta frauduloasa, Bancruta simpla, Banda de volatilitate, Bani, Bani de cont

Banca universala
Institutie ce efectueaza toate operatiile bancare si nu isi limiteaza activitatea la anumite sectoare sau operatii.

Bancher
Proprietar (sau mare actionar) al unei banci cu capital particular, pe care il pune la dispozitie celor interesati sa imprumute.

Bancnota

Hirtie emisa de o banca reprezentind o promisiune a acesteia de a achita la cerere posesorului valoarea nominala inscrisa pe titlu. Inainte, bancnotele erau convertibile in cantitati corespunzatoare de aur, insa la ora actuala, promisiunea de plata nu inseamna decit detinerea unui instrument de plata legal.

Bancomat
Aparate distribuitoare de bancnote. Ele sunt legate de un ordinator central si permit clientilor sa-si retraga banii in numerar prin sistem automat.

Bancruta

Starea in care se poate afla o persoana juridica(agent economic, stat, alte entitati legale), care fiind in situatia de a nu-si putea indeplini obligatiile financiare, este declarata prin hotarire judecatoreasca in stare de insolvabilitate. Bunurile existente vor fi administrate de organul stabilit prin hotarire judecatoreasca. Bancruta poate fi de mai multe feluri: de stat, frauduloasa si simpla.

Bancruta frauduloasa
Modul prin care un comerciant isi gestioneaza incorect patrimoniul cu scopul de a produce paguba creditorilor, motiv pentru care a incetat platile si a fost declarat in stare de faliment. Bancruta frauduloasa poate fi declarata in urmatoarele situatii: sustragerea si falsificarea registrelor, distrugerea, tainuirea sau diminuarea activului, simularea si declararea frauduloasa a pasivului.

Bancruta simpla
Este reprezentata de situatia in care un comerciant, declarind starea de faliment sau incetind platile, se constata ca aceste efecte economice s-au datorat savirsirii urmatoarelor fapte: a facut cheltuieli personale mai mari decit conditiile pecuniare pe care le avea; a utilizat o parte importanta din avutul comertului in operatii de hazard, a contractat unele imprumuturi pagubitoare; a platit pe unii creditori cu preferinta in dauna masei creditorilor; nu a tinut registre contabile sau le-a tinut neregulat.

Banda de volatilitate
Interval de preturi in jurul nivelului curent al pietei, delimitat de media aritmetica mobila a maximelor si cea a minimelor.

Bani
Instrument de natura sa faciliteze schimbul de Bunuri si servicii, precum si acumularea de avere financiara; in mod obisnuit, in categoria e bani atribuie trei functii instrumentelor care indeplinesc functia de bani: mijloc de schimb, etalon al valorii si mijloc de tezaurizare.

Bani de cont
Bani fara existenta materiala(denumiti si bani scripturali); disponibilitatile aflate de virament sau transfer intre conturi. Disponibilitatile din cont pot proveni din depuneri sau din deschideri de credit ale bancilor in favoarea unor titulari de cont.


 
Fanion
In analiza tehnica, model grafic aproximativ triunghiular al pretului unei actiuni, cu varful orientat spre dreapta. Fanioanele nu indica un trend clar deoarece actiunea poate creste sau scadea chiar in apropierea varfului.
 
 
Articole
Codul fiscal
In prezentul Cod fiscal, intrat in vigoare la 1 ianuarie 2007, au fost incluse m...
Codul de procedura fiscala
Titlul I Dispozitii generale      Cap. I   &n...
Definitii - Fanion, FED, Fenom...
FanionIn analiza tehnica, model grafic aproximativ triunghiular al pretului unei...
Definitii - Broker de ring, Br...
Broker de ring In Statele Unite, persoana fizica membra a unei burse futures car...
Definitii - Curbe de indiferen...
Curbe de indiferentaReprezinta totalitatea nivelurilor de satisfactie resimtite ...
Definitii - Dare de seama, Dat...
Dare de seamaLucrare de sinteza, cuprinzind un sistem unitar de indici si indica...
Definitii - Decont, Decontare,...
DecontDocument prin care o persoana justifica o anumita cheltuiala catre o perso...
Definitii - Baza puternica, B...
Baza puternica Diferenta relativ mica intre pretul de pe piata cash (spot) si ce...
Definitii - Abatere, Abaterea...
Abatere Din punct de vedere al marketing-ului, diferenta intre calitatea reala a...
Definitii - Emisiune noua, Emi...
Emisiune noua(1) Actiune sau obligatiune autorizata, dar neemisa anterior, care ...