Definitii - Bani grei, Bani ieftini, Bani in casa, Bani scumpi, Barare, Baril, Barter, Baza, Baza de calcul a venitului, Baza de impozitare, Baza impozabila, Baza ingusta

Bani grei
Banii pe care o firma broker/dealer ii plateste pentru analiza, cercetare sau alte servicii financiare prestate clientilor.

Bani ieftini

Situatie a economiei in care ratele dobanzii sunt mici iar in sistemul bancar si pe piata creditului sunt disponibile fonduri substantiale. In Statele Unite, aceste conditii sunt determinate in mare masura de catre Sistemul Rezervei Federale.

Bani in casa

Cantitatea de bani detinuti "in casa", adica sub forma de lichiditati, gata de a fi utilizate, dar care momentan sunt nefolosite.

Bani scumpi
Situatie a economiei in care creditele sunt acordate cu greutate, de regula ca rezultat al unei masuri de a restrictiona masa monetara. Acest lucru are un efect negativ asupra preturilor valorilor mobiliare, cel putin pe termen scurt.

Barare
Aplicare a doua bare paralele, in diagonala pe prima fila a unui cec, care indica prezentarea la plata a cecului prin intremediul unui bancher.

Baril
Unitate de masura pentru capacitati, egala cu 158.9 litri in S.U.A. si 163.5 litri in Marea Britanie.

Barter
Modalitate de compensare a datoriilor dintre doua sau mai multe firme, prin care firmele nu mai sunt obligate sa-si achite datoriile in devize, ci le sting prin anularea datoriilor unele fata de altele.

Baza

In tranzactiile cu contracte futures este diferenta dintre pretul cash al unui anumit produs si pretul contractului futures pe produsul respectiv. Acesta diferenta se micsoreaza pe masura ce contractul futures se apropie de scadenta.

Baza de calcul a venitului

Este modul in care se calculeaza venitul care se va lua in considerare la acordarea creditului , care poate fi venitul solicitantului, venitul cumulat al solicitantulului si al sotiei/sotului, sau venitul cumulat al membrilor de gradul unu ai familiei.

Baza de impozitare

Pretul de cumparare a unui anumit activ, ajustat pentru anumite evenimente cum ar fi acordarea dividendelor in actiuni. Baza de impozitare a unui instrument financiar este folosita la calcularea pierderilor si castigurilor de capital in vederea impozitarii. De asemenea, denumit si tax basis. Vezi Adjusted basis.

Baza impozabila

Stabilirea concreta, sub aspect cantitativ si calitativ, a obiectului care va fi supus impozitului. Pentru aceasta sunt necesare identificarea obiectului impozabil, stabilirea naturii lui si apoi evaluarea sau masurarea acestuia pentru o anumita perioada de timp. Marimea impozitului de plata din sarcina subiectului impozabil depinde de mod direct de determinarea corecta a baza impozitului care, de regula, se exprima in unitati banesti, dar si in unitati de masura naturale(kilograme, hectare,bucati, etc) si are o deosebita importanta politica, economica, sociala, financiara, si juridica.

Baza ingusta

Pe piata contractelor futures, situatie in care exista o diferenta mica intre pretul cash si pretul futures pentru acelasi tip de contract.


 
Fanion
In analiza tehnica, model grafic aproximativ triunghiular al pretului unei actiuni, cu varful orientat spre dreapta. Fanioanele nu indica un trend clar deoarece actiunea poate creste sau scadea chiar in apropierea varfului.
 
 
Articole
Codul fiscal
In prezentul Cod fiscal, intrat in vigoare la 1 ianuarie 2007, au fost incluse m...
Codul de procedura fiscala
Titlul I Dispozitii generale      Cap. I   &n...
Definitii - Fanion, FED, Fenom...
FanionIn analiza tehnica, model grafic aproximativ triunghiular al pretului unei...
Definitii - Broker de ring, Br...
Broker de ring In Statele Unite, persoana fizica membra a unei burse futures car...
Definitii - Curbe de indiferen...
Curbe de indiferentaReprezinta totalitatea nivelurilor de satisfactie resimtite ...
Definitii - Dare de seama, Dat...
Dare de seamaLucrare de sinteza, cuprinzind un sistem unitar de indici si indica...
Definitii - Decont, Decontare,...
DecontDocument prin care o persoana justifica o anumita cheltuiala catre o perso...
Definitii - Baza puternica, B...
Baza puternica Diferenta relativ mica intre pretul de pe piata cash (spot) si ce...
Definitii - Abatere, Abaterea...
Abatere Din punct de vedere al marketing-ului, diferenta intre calitatea reala a...
Definitii - Emisiune noua, Emi...
Emisiune noua(1) Actiune sau obligatiune autorizata, dar neemisa anterior, care ...