Definitii - Dobinda simpla, Dobinzi compuse, Document, Document de prezentare, Documente justificative, DOT, Downtick, Drept de creanta, Drept de gaj, Drept de preemptiune, Drept de retentie deschis, Drept de subscriere

Dobinda simpla
Dobinda primita de catre deponent la termenul stabilit.

Dobinzi compuse
Se formeaza adunind dobinda simpla pentru capital la sfirsitul unei perioade de dobinda(luna, trimestru sau semestru). Pe baza acestei sume globale se calculeaza dobinda pentru perioada urmatoare.

Document
(1) In general:
(a) prescurtare pentru bill of exchange, ordin scris prin care o parte da instructiuni unei alte parti pentru ca aceasta din urma sa plateasca unei terte parti o anumita suma de bani;
(b) document ce evidentiaza obligatia de plata a unui debitor catre un creditor;
(c) bancnota;
(d) bill of sale, document folosit pentru a transfera dreptul de proprietate asupra anumitor bunuri de la vanzator catre cumparator (ordin de transfer).
(2) In investitii: prescurtare de la due bill, document ce evidentiaza o obligatie a unei persoane catre o alta persoana in urma executarii unei tranzactii. In cazul unei tranzactii cu valori mobiliare, el reflecta banii sau valorile mobiliare pe care un broker le datoreaza celuilalt broker. De exemplu, atunci cand o actiune este vanduta ex-dividend, dar dividendul nu a fost inca platit, cumparatorul va semna un astfel de document care atesta faptul ca dividendul apartine vanzatorului.

Document de prezentare
Document oferit clientilor in care sunt prezentate caracteristicile si riscurile optiunilor listate.

Documente justificative
Documente cu care contabilii sau alti gestionari justifica regularitatea si corectitudinea operatiilor lor.

DOT
Sistem electronic la New York Stock Exchange care directioneaza ordinele mici direct de la firmele broker/dealer membre ale bursei la postul specialistului din ringul bursei. Deoarece nu mai este nevoie ca brokerii de ring sa faca acest lucru, sistemul mareste viteza de executare a ordinelor si permite cresterea volumului tranzactiilor.

Downtick
Vanzarea unei actiuni listate, la un pret mai mic decat cel al ultimei tranzactii cu decontare normala. De exemplu, daca o actiune s-a vandut ultima data la 27, urmatoarea tranzactie cu decontare normala la 267/8 se spune ca este un downtick.

Drept de creanta
Dreptul care apartine unei persoane(creditor), de a cere altei persoane(debitor) sa-si indeplineasca o obligatie: de a da sau a nu da, de a face sau a nu face ceva, reprezentind o creanta activa pentru creditor si una pasiva pentru debitor.

Drept de gaj
Dispozitii legale care reglementeaza punerea unor creante sau a altor drepturi alienabile in posesia unei persoane in scopul construirii unei garantii reale. In cazul neonorarii obligatiilor de catre debitor, creditorul gajist are dreptul de realiza gajul in profitul sau. In legislatia Republcii Moldova dreptul de gaj se reglementeaza prin Legea cu privire la gaj(nr. 449-XV din 30.07.01).

Drept de preemptiune
Dreptul unui detinator de actiuni comune, de a cumpara actiuni comune dintr-o emisiune noua la pretul de subscriere, inainte ca emisiunea sa fie vanduta prin oferta publica. Fiecare actionar primeste un numar de „drepturi“ egal cu numarul actiunilor detinute. Deoarece pretul de subscriere este stabilit sub pretul curent al pietei pentru vechile actiuni, „Drepturile“ au valoare. Actionarii care nu doresc sa subscrie pentru noile actiuni isi pot vinde „Drepturile“ pe piata deschisa, ca orice valoare mobiliara. Ele sunt tranzactionate la aceeasi bursa sau pe aceeasi piata ca si vechile actiuni. O oferta de „drepturi“ dureaza aproximativ o luna. Daca in acest timp „Drepturile“ nu sunt exercitate, ele expira si devin fara valoare. Drepturile de preemptiune permit actionarilor sa detina un procent constant din actiunile aflate in circulatie ale firmei, daca ei decid in acest sens.

Drept de retentie deschis
Clauza in contractul unei obli-gatiuni municipale bazate pe venituri care permite unui emitent sa vanda obligatiuni suplimentare care ofera un drept asupra veniturilor gajate, egal cu cel al obligatiunilor emise, daca emitentul indeplineste conditiile necesare pentru obligatiunile suplimentare.

Drept de subscriere
Instrument financiar transferabil prin care un detinator de actiuni comune isi poate exercita dreptul de preemptiune - dreptul de a cumpara actiuni comune dintr-o emisiune noua, proportional cu numarul de actiuni pe care le detine, la pretul de subscriere, inainte de oferta publica. Drepturile au valoare de piata si sunt intens tranzactionate. Ele difera de garantii (warrants) prin faptul ca trebuie sa fie exercitate intr-o perioada relativ scurta de timp, circa 30 de zile.


 
Fanion
In analiza tehnica, model grafic aproximativ triunghiular al pretului unei actiuni, cu varful orientat spre dreapta. Fanioanele nu indica un trend clar deoarece actiunea poate creste sau scadea chiar in apropierea varfului.
 
 
Articole
Codul fiscal
In prezentul Cod fiscal, intrat in vigoare la 1 ianuarie 2007, au fost incluse m...
Codul de procedura fiscala
Titlul I Dispozitii generale      Cap. I   &n...
Definitii - Fanion, FED, Fenom...
FanionIn analiza tehnica, model grafic aproximativ triunghiular al pretului unei...
Definitii - Broker de ring, Br...
Broker de ring In Statele Unite, persoana fizica membra a unei burse futures car...
Definitii - Curbe de indiferen...
Curbe de indiferentaReprezinta totalitatea nivelurilor de satisfactie resimtite ...
Definitii - Dare de seama, Dat...
Dare de seamaLucrare de sinteza, cuprinzind un sistem unitar de indici si indica...
Definitii - Decont, Decontare,...
DecontDocument prin care o persoana justifica o anumita cheltuiala catre o perso...
Definitii - Baza puternica, B...
Baza puternica Diferenta relativ mica intre pretul de pe piata cash (spot) si ce...
Definitii - Abatere, Abaterea...
Abatere Din punct de vedere al marketing-ului, diferenta intre calitatea reala a...
Definitii - Emisiune noua, Emi...
Emisiune noua(1) Actiune sau obligatiune autorizata, dar neemisa anterior, care ...