Definitii - Drept de subscriere, Dreptul de reinvestire, Drepturi antidumping si drepturi compensatie, Due diligence, Dumping, Durabilitatea proiectului, Durata, Durata de viata a contractului, Durata medie de incasare a clientilor, Durata medie efectiva

Drept de subscriere
Instrument financiar transferabil prin care un detinator de actiuni comune isi poate exercita dreptul de preemptiune - dreptul de a cumpara actiuni comune dintr-o emisiune noua, proportional cu numarul de actiuni pe care le detine, la pretul de subscriere, inainte de oferta publica. Drepturile au valoare de piata si sunt intens tranzactionate. Ele difera de garantii (warrants) prin faptul ca trebuie sa fie exercitate intr-o perioada relativ scurta de timp, circa 30 de zile.

Dreptul de reinvestire
Dreptul unui investitor intr-un fond deschis de investitii de a reinvesti dividendele in unitati de fond integrale sau in fractiuni de unitati de fond fara a mai trebui sa plateasca un comision la vanzare suplimentar.

Dreptul de retentie
Dreptul legal al unui creditor de a vinde activele ipotecate atunci cand debitorul nu poate sau nu vrea sa-si indeplineasca obligatiile prevazute in contractul de imprumut.

Drepturi antidumping si drepturi compensatie
Se aplica marfurilor importate la un pret mai mic decit ce de pe piata tarilor exportatoare. Daca merfurile beneficiaza de subventii in tarile exportatoare se aplica dreptul de compensatie. Aceste doua tipuri de drepturi au cistigat in importanta prin eliminarea progresiva a taxelor vamale din cursul ultimilor ani. Aceste reglementari produc unele distorsiuni concurentei prin conferirea de avanataje nejustificate unor intreprinderi sau sectoare de productie.

Due diligence
Consultarea si colaborarea stransa dinte emitentul unui instrument financiar si distribuitorul (underwriter) emisiunii cu asistenta juridica a unui consultant juridic in instrumentul financiar respectiv, pentru ca emitentii si distribuitorii sa se asigure ca toate conditiile legale au fost indeplinite, ca toate informatiile importante cu privire la emisiune au fost incluse in prospectul de oferta publica si ca acesta nu contine afirmatii eronate care ar putea aduce prejudicii financiare viitorilor investitori.

Dumping
Export de marfuri la preturi interioare celor practicate pe piata interna si mondiala, cu scopul inlaturarii concurentei si acapararii de noi piete.

Durabilitatea proiectului
Continuarea activitatilor esentiale ale unui proiect, chiar la scara mai redusa, dupa incetarea finantarii nerambursabile, astfel incat grupurile tinta sa obtina in continuare beneficii (sens sinonim "continuitatea proiectului").

Durata
Instrument de masura temporala a expunerii la riscul ratei dobanzii ce ia in calcul platile dobanzii si plata principalului la scadenta, precum si randamentul pana la scadenta calculat in functie de pretul obligatiunii. Durata se calculeaza pentru o obligatiune purtatoare de dobanda sau pentru un portofoliu de instrumente financiare cu venit fix. Duratele fondurilor care au in portofoliu obligatiuni purtatoare de dobanda nu sunt mai mari de 12 sau 13 ani, chiar daca obligatiunile din portofoliu pot avea o scadenta medie de 25 sau 30 de ani. Cu cat este mai mare durata, cu atat este mai mare riscul ratei dobanzii. De exemplu, o obligatiune cu o durata de 5 ani se estimeaza ca va scadea cu 5% daca ratele dobanzii cresc cu un procent.

Durata de viata a contractului
In tranzactiile cu contracte futures si optiuni, perioada de timp cuprinsa intre momentul inceperii tranzactionarii unui anumit contract si momentul incetarii tranzactionarii acelui contract in luna in care contractul ajunge la scadenta.

Durata medie de incasare a clientilor
Numarul de zile scurse intre momentul vanzarii si momentul primirii efective a banilor aferenti acesteia.

Durata medie efectiva de viata
La fondurile inchise de investitii este un instrument de masura care arata cum variaza rata profitului unui fond in functie de timp. Cu cat durata de viata a fondului este mai mare, cu atat rata profitului pe care acesta o ofera investitorilor este mai volatila. De exemplu, rata profitului oferita de un fond cu o durata de viata de 10 ani este de doua ori mai volatila decat cea oferita de un fond cu o durata de viata de 5 ani. Durata de viata arata, de asemenea, cum variaza valoarea activului net in functie de variatia in timp a ratei profitului. De exemplu, la un fond cu o durata de viata de 5 ani se asteapta o scadere de 5% a valorii activului net daca rata profitului creste cu 1% si, respectiv, valoarea activului net va creste cu 5% daca rata profitului scade cu 1%. In cazul fondurilor de obligatiuni, metodele matematice utilizate pentru calcularea duratei medii de viata a unui fond au la baza, de regula, analize comparative cu alte fonduri de acelasi tip.


 
Fanion
In analiza tehnica, model grafic aproximativ triunghiular al pretului unei actiuni, cu varful orientat spre dreapta. Fanioanele nu indica un trend clar deoarece actiunea poate creste sau scadea chiar in apropierea varfului.
 
 
Articole
Codul fiscal
In prezentul Cod fiscal, intrat in vigoare la 1 ianuarie 2007, au fost incluse m...
Codul de procedura fiscala
Titlul I Dispozitii generale      Cap. I   &n...
Definitii - Fanion, FED, Fenom...
FanionIn analiza tehnica, model grafic aproximativ triunghiular al pretului unei...
Definitii - Broker de ring, Br...
Broker de ring In Statele Unite, persoana fizica membra a unei burse futures car...
Definitii - Curbe de indiferen...
Curbe de indiferentaReprezinta totalitatea nivelurilor de satisfactie resimtite ...
Definitii - Dare de seama, Dat...
Dare de seamaLucrare de sinteza, cuprinzind un sistem unitar de indici si indica...
Definitii - Decont, Decontare,...
DecontDocument prin care o persoana justifica o anumita cheltuiala catre o perso...
Definitii - Baza puternica, B...
Baza puternica Diferenta relativ mica intre pretul de pe piata cash (spot) si ce...
Definitii - Abatere, Abaterea...
Abatere Din punct de vedere al marketing-ului, diferenta intre calitatea reala a...
Definitii - Emisiune noua, Emi...
Emisiune noua(1) Actiune sau obligatiune autorizata, dar neemisa anterior, care ...