Definitii - Emisiune noua, Emisiune primara, Emitent, Esalonarea lunara a impozitului, Esantion, Etalon al valorii, Etalon monetar, Etica de afaceri, EURIBOR, Euro, Euroactiuni

Emisiune noua
(1) Actiune sau obligatiune autorizata, dar neemisa anterior, care este oferita publicului de catre un emitent pentru prima oara. Emisiunile noi pot fi oferte publice initiale sau pot fi emisiuni suplimentare de actiuni sau de obligatiuni facute de catre companiile deja publice si de cele mai multe ori listate la bursa. In Statele Unite, ofertele publice noi trebuie autorizate de catre SEC. In cazul unui plasament privat, inregistrarea instrumentelor financiare la SEC poate fi evitata cu conditia sa existe un document (investment letter) in care cumparatorul declara ca instrumentele financiare sunt cumparate in scopuri investitionale si nu pentru a le revinde.
(2) Revinderea actiunilor tezaurizate (treasury shares).

Emisiune primara
Lansarea pe piata a unei emisuni noi de instrumente financiare cu scopul de a atrage capital.

Emitent
Societatea pe actiuni, banca, etc., care emite in mod legal, bancnote sau hirtii de valoare, in vederea procurarii capitalului banesc necesar dezvoltarii, devenind astfel debitorul unei obligatii de plata fata de alta persoana fizica sau juridica.

Esalonarea lunara a impozitului
Plata impozitului in cursul unui an prin prelevari lunare automate.

Esantion
Reprezintă un grup de persoane selectate din colectivitatea totală care sunt supuse cercetării.

Etalon al valorii
Reprezinta cea mai importanta functie, intrucat permite exprimarea valorii bunurilor economice, in termeni monetari si efectuarea de comparatii intre preturile diferitelor bunuri si servicii.

Etalon monetar
Se intelege unitatea monetara fixata si recunoscuta de stat ce serveste ca masura a valorilor materiale ale societatii.

Etica de afaceri
Ansamblu de reguli de conduita pentru un om de afaceri, dincolo de aspectul legal al raporturilor comerciale.

EURIBOR
Abreviere pentru sintagma Euro Interbank Offered Rate. Termenul defineste o rata a dobanzii Euro-denominata, practicata in relatiile interbancare de catre marile banci pentru imprumuturile in Euro.

Euro
Moneda unica oficiala de la 1 ianuarie 1999, adoptata de 11 state membre ale Uniunii Economice si Monetare. Cele 11 tari membre ale zonei Euro sunt: Germania, Franta, Italia, Spania, Olanda, Belgia, Luxemburg, Austria, Portugalia, Finlannda si Irlanda, care au renuntat la propriile simboluri monetare, unele vechi de secole, pentru a se dota cu o moneda unica. Patru tari ale Uniunii Europene(Marea Britanie, Danemarca, Grecia si Suedia) nu participa pentru moment la revolutia financiara, menita sa elimenefluctuatiile dintre ratele de schimb si ultimele bariere din calea comertului si a investitiilor. Moneda unica europeana, pusa in circulatie in numerar de la 1 ianuarie 2002, se prezinta sub forma a sapte bancnote cu valori cuprinse intre 5 si 500(5,10,20,50,100,200 si 500), care sunt diferentiate prin culoarea fiecarei bancnote si prin marimea lor crescatoare, in functie de valoarea pe care o reprezinta. De asemenea s-au pus in circulatie opt piese metalice de 1,2,5,20 si 50 de centime, precum si piesele de 1 si 2 Euro.

Euroactiuni
Emisiune internationala de actiuni la bursele de valori din afara tarii in care isi are sediul companie ale carei actiuni sunt emise. Euroactiunile sunt denominate in monede straine.


 
Fanion
In analiza tehnica, model grafic aproximativ triunghiular al pretului unei actiuni, cu varful orientat spre dreapta. Fanioanele nu indica un trend clar deoarece actiunea poate creste sau scadea chiar in apropierea varfului.
 
 
Articole
Codul fiscal
In prezentul Cod fiscal, intrat in vigoare la 1 ianuarie 2007, au fost incluse m...
Codul de procedura fiscala
Titlul I Dispozitii generale      Cap. I   &n...
Definitii - Fanion, FED, Fenom...
FanionIn analiza tehnica, model grafic aproximativ triunghiular al pretului unei...
Definitii - Broker de ring, Br...
Broker de ring In Statele Unite, persoana fizica membra a unei burse futures car...
Definitii - Curbe de indiferen...
Curbe de indiferentaReprezinta totalitatea nivelurilor de satisfactie resimtite ...
Definitii - Dare de seama, Dat...
Dare de seamaLucrare de sinteza, cuprinzind un sistem unitar de indici si indica...
Definitii - Decont, Decontare,...
DecontDocument prin care o persoana justifica o anumita cheltuiala catre o perso...
Definitii - Baza puternica, B...
Baza puternica Diferenta relativ mica intre pretul de pe piata cash (spot) si ce...
Definitii - Abatere, Abaterea...
Abatere Din punct de vedere al marketing-ului, diferenta intre calitatea reala a...
Definitii - Emisiune noua, Emi...
Emisiune noua(1) Actiune sau obligatiune autorizata, dar neemisa anterior, care ...