Definitii - Exces de cumparare, Exces de vanzare, Executare, Executie Tape, Executie intarziata, Exercitare, Exercitare anticipata, Exercitare identica, Exercitare optiune put, Exercitare prematura, Exercitiu

Exces de cumparare
Termen folosit pentru a descrie piata unei valori mobiliare care a inregistrat recent o crestere rapida a pretului si este posibil ca in viitorul apropiat sa fie urmata de o scadere pe termen scurt a pretului (denumita corectie de catre analistii tehnici).

Exces de vanzare
Termen folosit pentru a descrie piata unei valori mobiliare care a inregistrat recent o crestere rapida a pretului si este posibil ca in viitorul apropiat sa fie urmata de o scadere pe termen scurt a pretului (denumita corectie de catre analistii tehnici).

Executare
Incheierea unei tranzactii intre un cumparator si un vanzator cu scopul executarii ordinului de cumparare/vanzare.

Executie "Tape"
Executarea de catre un broker a unui ordin pentru contul sau personal, inaintea executarii unui ordin mare al unui client cu scopul de a profita de efectul pe care ordinul mare il va avea asupra pretului.

Executie intarziata
Firma de brokeraj cu practici ilegale care accepta ordinele clientului, dar nu le executa imediat conform cerintelor Securities and Exchange Commission. Brokerii unei astfel de firme confirma clientului pretul pe care acesta l-a solicitat, dar executa tranzactia mai tarziu la un pret mai bun, obtinand un profit egal cu diferenta dintre cele doua preturi pe care si-l insusesc. Aceasta practica a fost scoasa in afara legii de catre NASD dar, din pacate, inca mai functioneaza.

Exercitare
Valorificarea unui drept conferit de un contract. In tranzactiile cu optiuni, cumparatorul unei optiuni call isi poate exercita dreptul de a cumpara activul de baza la un anumit pret, solicitand vanzatorului optiunii livrarea acestuia. Dreptul cumparatorului unei optiuni put este exercitat prin obligarea vanzatorului sa vanda activul de baza la pretul prestabilit. Multe optiuni expira neexercitate deoarece pretul de exercitare specificat in optiune este nefavorabil investitorului.

Exercitare anticipata
Termen folosit pentru a desemna:
(1) o obligatiune rascumparata inainte de data scadentei,
(2) o optiune call sau put care i-a fost exercitata detinatorului actiunilor,
(3) o livrare ceruta de o vanzare short.

Exercitare identica
Pozitie in contracte futures avand aceeasi luna de livrare. De exemplu, o pozitie in contracte futures alcatuita din 12 contracte, toate avand scadenta in decembrie.

Exercitare optiune put
Expresie folosita atunci cand este exercitata o optiune put. Vanzatorul optiunii este obligat sa cumpere activul de baza la pretul prestabilit.

Exercitare prematura
Exercitarea unei optiuni de catre detinatorul acesteia inainte de data expirarii. Desi este un fapt oarecum neobisnuit, investitorul poate decide sa exercite optiunea inainte de data expirarii pentru a incasa un dividend care urmeaza a fi platit (in cazul unei optiuni pe o actiune) sau pentru a achita o obligatie.

Exercitiu
Perioada de timp pentru care sunt stabilite previziuni financiare sau sunt evidentiate rezultate financiare intr-o unitate de gestiune, o intreprindere sau un organism public (an de exercitiu).


 
Fanion
In analiza tehnica, model grafic aproximativ triunghiular al pretului unei actiuni, cu varful orientat spre dreapta. Fanioanele nu indica un trend clar deoarece actiunea poate creste sau scadea chiar in apropierea varfului.
 
 
Articole
Codul fiscal
In prezentul Cod fiscal, intrat in vigoare la 1 ianuarie 2007, au fost incluse m...
Codul de procedura fiscala
Titlul I Dispozitii generale      Cap. I   &n...
Definitii - Fanion, FED, Fenom...
FanionIn analiza tehnica, model grafic aproximativ triunghiular al pretului unei...
Definitii - Broker de ring, Br...
Broker de ring In Statele Unite, persoana fizica membra a unei burse futures car...
Definitii - Curbe de indiferen...
Curbe de indiferentaReprezinta totalitatea nivelurilor de satisfactie resimtite ...
Definitii - Dare de seama, Dat...
Dare de seamaLucrare de sinteza, cuprinzind un sistem unitar de indici si indica...
Definitii - Decont, Decontare,...
DecontDocument prin care o persoana justifica o anumita cheltuiala catre o perso...
Definitii - Baza puternica, B...
Baza puternica Diferenta relativ mica intre pretul de pe piata cash (spot) si ce...
Definitii - Abatere, Abaterea...
Abatere Din punct de vedere al marketing-ului, diferenta intre calitatea reala a...
Definitii - Emisiune noua, Emi...
Emisiune noua(1) Actiune sau obligatiune autorizata, dar neemisa anterior, care ...